Středisko Zvonek

Středisko přijímá nové klienty

V současné době přijímáme klienty do služeb Chráněné bydlení a Centrum denních služeb.

Chcete-li nás podpořit, podívejte se na naše Facebookové stránky a sdílejte

číslo účtu:

19-2300260217/0100 (KB)

číslo účtu Veřejné sbírky:

107-9589580247/0100 (KB)

Centrum denních služeb

• Provozní doba: 7:00 – 16:00
  • Vedoucí služby: Veronika Králová, DiS.
  • Telefon: 739 244 775
  • E-mail: cds@diakonie-zvonek.cz
  • Adresa: Šípková 1838/1, 142 00, Praha 4 - Krč

Centrum denních služeb podporuje prostřednictvím nabízených aktivit dospělé lidi od 18 do 64 let s mentálním či kombinovaným postižením ve zvládání soběstačnosti. Rozsah hloubky postižení klientely je v pásmu od střední po lehké formy v kombinaci s tělesným, smyslovým či duševním postižením, popř. s poruchami autistického spektra či s epilepsií.

Při nástupu do služby mají uživatelé omezené možnosti uplatnění se v běžném, asistovaném či chráněném zaměstnání. Cílem služby Centra denních služeb je tuto skutečnost změnit a uživatelům umožnit co největší samostatnost.

Služba zajišťuje důstojné prostředí a zacházení osobám s mentálním či kombinovaným postižením a usiluje o jejich maximální možné zapojení do běžného života společnosti tím, že se snaží vytvořit u uživatelů služby takové pracovní návyky, které by jim umožnily vstup do sociálně – terapeutické či chráněné dílny.

Popis zaŕízení

Služba je poskytována v přízemních prostorách budovy v Šípkové ulici v Praze 4 – Krči, kde mají uživatelé k dispozici společné prostory, sociální zařízení, kuchyňku a oddělené dílny (papírová, textilní, dřevařská). K dispozici je rovněž zahrada střediska.

Vzhledem k ne zcela bezbariérovému prostředí střediska, je u osob se sníženou pohybovou schopností při počátcích jednání o službě vhodné, aby si zájemce vyzkoušel pohyb po zdejších prostorách.

Centrum denních služeb je otevřeno ve všedních dnech od 7:30 do 16:00 hodin.

V rámci služby jsou zajištovány tyto základní činnosti:

a) pomoc při osobní hygieně, poskytnutí podmínek pro osobní hygienu,

b) poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy,

c) výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti,

d) zprostředkování kontaktu se společenským prostředím,

e) sociálně terapeutické činnosti,

f) pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

Program centra denních služeb je sestaven tak, aby vytvářel podnětné prostředí, ve kterém se uživatelé cítí spokojeně a mohou tak v různých oblastech rozvíjet své schopnosti.  S každým uživatelem služby CDS je sestaven individuální plán (pracujeme dle přístupu zaměřeného na člověka), v jehož intencích se s uživatelem pracuje. IP se hodnotí a mění 1 x za ¼ roku, příp. dle aktuální potřeby.  Klademe důraz na podporu ve zvládání soběstačnosti a maximální možné zapojení do běžného života. Zaměřujeme se na komunikační a sociální dovednosti, podporujeme vlastní rozhodování.

Respektujeme názor uživatele, který je zároveň veden k zodpovědnosti za své rozhodnutí a jeho důsledky.  Výběr vhodných aktivit vždy konzultuje uživatel se svým klíčovým pracovníkem.  Snažíme se vytvořit takové pracovní a společenské návyky, aby se uživatelé mohli dále dostat do sociálně- terapeutické, nebo chráněné dílny.  Dbáme na spolupráci s rodinou, zákonnými zástupci a opatrovníky.

Uživatelům rovněž nabízíme fakultativní služby – např. canisterapii, výlety, výstavy apod.

Metody práce

V Centru denních služeb pracujeme s uživateli skupinově, frontálně i individuálně.

Mezi skupinové aktivity patří:

Pracovní činnosti

Uživatelé mají možnost si dle určitých pravidel a dle svého individuálního plánu vybrat místnost zaměřenou na látku (základy práce s látkou), dřevo (základy práce se dřevem) a papír (základy práce s papírem).

Povídání o životě

Hodiny zaměřené na rozvoj sociálních dovedností, komunikace a rozšíření všeobecného přehledu, praktické nácviky - nakupování, jízda MHD apod.

Procházky

Po okolí, v lese, dle přání a možností dané skupiny uživatelů.

Procvičování dosažených školních znalostí

Každodenní procvičování čtení, psaní, počítání, dle individuální úrovně uživatele.

Cvičení

Zdravotní cvičení ve skupině.

Relaxace

Poslech relaxační hudby a odpočinek.

Kontakt s okolím

Organizujeme různé výlety, akce, koncerty.

Plavání

Uživatelé mají možnost zpravidla jednou týdně jet za doprovodu asistenta do bazénu na Barrandově.

Bubnování, rytmika

Neboli korporátní bubnování, rozvíjí cit pro rytmus a probudí v lidech spoustu energie a dobré nálady.

Zpívání, biblické chvilky

Jednou za 14 dní mají uživatelé možnost zazpívat si s faráři z našeho partnerského evangelického kostela v Nuslích a poslechnout si biblické příběhy. Faráři chodí k nám do Centra denních služeb. S naším partnerským sborem pořádáme pro uživatele setkání i přímo v kostele, např. ve vánočním či velikonočním čase.

Kurz sociálních dovedností

Probíhá 1 x týdně, učení se a rozvíjení sociálních dovedností, vedou jej asistenti z CDS.

Individuální práce

Uživatelé mají dle rozvrhu možnost využít individuální práci se svým klíčovým pracovníkem a zvolit si program – např. nácvik práce na PC, popovídání, procvičování různých dovedností apod. Náplň se odvíjí se dle potřeb a přání uživatele.

Každým rokem se účastníme divadelního festivalu v Psychiatrické léčebně v Bohnicích – Babí léto, kde hrajeme naše autorské divadlo. Z tohoto důvodu jsme sestavili divadelní seskupení „Zvonkohra“, a to z uživatelů našich služeb (jak Centra denních služeb, tak Domova pro osoby se zdravotním postižením, i z Chráněného bydlení) a secvičili divadelní představení. Divadlo uživatele velmi baví, navíc zde vidíme velké pozitivum v setkávání se s ostatními uživateli a následně při představení i setkávání se rodin a možnosti společného kulturního i společenského zážitku.

NAZEV WEBU